Hoe ontwerp je een visitekaartje? Vijf tips!
Geschatte leestijd: 6 minuten
Elke ondernemer heeft ze: haar eigen visitekaartjes. Wat mij betreft onmisbaar als je start als ondernemer. Inmiddels heb ik zelf al honderden visitekaartjes in mijn bezit. Om tussen deze kaartjes op te vallen geef ik je vijf tips voor het ontwerpen van je eigen visitekaartjes.
Het lijkt namelijk zo simpel, een visitekaartje. Een boel ondernemers vindt het niet eens belangrijk: want we leven toch in een digitaal tijdperk? Ha, think again. Een visitekaartje geef je niet alleen aan andere mensen die je wellicht al kent, maar kunnen het ook weer doorgeven aan andere relaties. Daarnaast voelt een visitekaartje toch altijd als een cadeautje en wie houdt er nou niet van cadeautjes?
Eerste indruk
En zo kan het zijn dat het visitekaartje wat iemand van je krijgt de eerste indruk is. En een goede eerste indruk is idioot belachelijk. Het zegt namelijk veel over de eigenaar van het visitekaartje.
Is het verzorgd? Punten voor jou! Staat het verkeerde emailadres er op of is er op gekrast? Dat zijn toch echt minpunten.

Dus daarom deze tips om zelf een perfect visitekaartje te ontwerpen, die past bij jou als ondernemer.
Tip 1: Zet een foto van jezelf op je visitekaartje
De visitekaartjes die mij het meest zijn bijgebleven zijn de visitekaartjes met een foto van de ondernemer er op. Ik heb er zelf altijd moeite mee om gezichten bij namen te onthouden en op deze manier gaat het mij een stuk beter af. Mijn allereerste visitekaartje had een illustratie van mijzelf er op omdat ik destijds het eng vond om mijn eigen gezicht op een kaartje te zetten. Het kaartje daarna ging ik voor alleen mijn logo én daarna durfde ik eindelijk mijn gezicht er op te zetten.
Nu ga ik nooit meer terug. De nieuwe visitekaartjes (spoiler alert!) hebben ook weer een foto van mijzelf er op. Het ontwerp van mijn visitekaartje zie je zo 😉
Protip: Laat professionele foto’s maken voor een extra goede eerste indruk.
Tip 2: Maak bewust een keuze voor het formaat van je kaartje
Als je visitekaartjes op het standaardformaat ontwerpt (55 x 85mm) dan ben je er van verzekerd dat het visitekaartje bij een ander in de portemonnee of visitekaartjeshouder past. Je visitekaartje wordt dan niet verkreukeld of nog erger: weggegooid! Dat is zonde van alle moeite die je er in hebt gestopt, dus dat laten we niet gebeuren.
Of je negeert wat hierboven staat én je gaat juist voor iets wat afwijkt. Wil je opvallen tussen een hele berg kaartje? Denk dan aan een gevouwen kaartje, vierkant kaartje of ga nog een stap verder en kies voor een gekke vorm.

Tip 3: Zorg er voor dat het matcht met de rest van je huisstijl
Niks zo zonde als inconsistente doorvoering van je huisstijl. Zorg er daarom voor dat de ontworpen visitekaartjes in lijn zijn met je andere huisstijl uitingen, niet alleen je logo maar denk juist aan je website, je socials en drukwerk als flyers of brochures.
Pro tip: geef niet één, maar meerdere visitekaartjes aan je gesprekspartners. De overige kunnen we weer worden doorgeven aan andere potentiële klanten.
Tip 4: Denk na over je papierkeuze
Natuurlijk kan je gaan voor de meest gekozen soorten papier (zoals tweezijdig gestreken sulfaatkarton), maar kijk verder dan je neus lang is. Er is namelijk zo veel papier op de markt (en als je net als mij bent, dan heb je ook minimaal 2 flow papierboeken in de kast), dus waarom gaan voor wat iedereen kiest? Wil je een natuurlijke uitstraling of duurzame uitstraling? Denk dan aan het kiezen van karton of ongestreken HVO papier. Wil je een wat chiquere uitstraling? Kies dan voor extra stevig gecacheerd papier.
Tip 5: Kies de juiste plek om je visitekaartjes te drukken
Er zijn heel veel (online) drukkerijen om je visitekaartjes te laten drukken.
Maar hoe kies je de juiste drukker? Ik heb zelf altijd drie eisen:
– Een goed bereikbare klantenservice, voor het geval er problemen zijn tijdens het bestellen van het drukwerk of wanneer ik advies nodig heb bij het maken van papierkeuzes. Niks zo jammer als mislukte kaartjes omdat je niet even kon navragen of jouw idee wel mogelijk was.
– Over papierkeuzes gesproken: wanneer een drukker maar één soort papier heeft gaan er bij alarmbellen af. Ik wil keuze hebben! Van dun tot dik papier, van hele normale papiersoorten tot gekke materialen.
– Mogelijkheid tot maatwerk. Want voor briljante creatieve ideeën moet er ruimte zijn bij de drukker. Ik wil dat een drukker met mij mee kan denken en advies kan geven bij het drukken van bijzondere uitingen.
Mijn nieuwste aanwinsten
Mijn meest recente visitekaartjes heb ik laten drukken bij drukwerknodig.nl. De eerste keer bestellen bij een onbekende drukkerij is altijd een beetje spannend, maar.. Er is meer dan genoeg papierkeuze en de handige aanleverspecificaties (is bij elke drukker toch weer anders) hebben er voor gezorgd dat ik zonder zorgen het ontwerp van mijn visitekaartjes kon aanleveren. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen..
En dat vertrouwen hebben ze waar gemaakt. De visitekaartjes zijn superstevig en het papier voelt superfijn aan. Ik heb gekozen voor 350 grams creato papier met dubbelzijdig matlaminaat en afgeronde hoeken. De kleuren zijn erg levendig, iets om rekening mee te houden voor de volgende keer. Ik ben iets rozer uitgevallen dan ik eigenlijk ben, maar he: je bent Studio Pinck of je bent het niet. De afgeronde hoekjes zijn een fijne toevoeging en maken het kaartje af. Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe visitekaartjes én ik kan niet wachten om ze uit te delen (stiekem heb ik dat zelfs al gedaan).
Tijd om je eigen visitekaartjes te ontwerpen!
Deze tips voor visitekaartjes zullen je helpen bij het ontwerpen van je eigen visitekaartjes. Alles voor de perfecte eerste indruk!
Heb je zelf nog tips voor het ontwerpen van een visitekaartje of heb je een vraag? Laat het gerust achter in de comments.
Disclaimer: De visitekaartjes heb ik gratis gekregen in ruil voor een review. Zoals je van mij gewend bent streef ik er altijd naar om een eerlijk en waardevol artikel te schrijven.
Ik ontwerp jouw logo en huisstijl.
Kneitermooi.
Dit is het moment om daarin keuzes te maken, zodat je écht opvalt. Het resultaat? Een visuele identiteit die ervoor zorgt dat klanten niet meer om jou heen kunnen.